Ιστορικό & Ταυτότητα του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας

Ίδρυση

Tο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1954 (Β.Δ./7.7.1954-ΦΕΚ 157/23.7.1054 τ. Α΄). Η ίδρυση έδρας Βιολογικής Χημείας αποφασίστηκε από τη Σχολή τον Νοέμβριο του 1946, στη συνεδρίαση της αριθμ. 4/15.11.1946 και τον Νοέμβριο του 1947 ιδρύθηκε η έδρα ως έκτακτη αυτοτελής με το ΒΔ/30.6.1947- ΦΕΚ 129/30.6.1947 και με περιεχόμενο τη «… διδασκαλία της ερεύνης της ζώσης ουσίας και της εναλλαγής της ύλης εν αυτή». Από τότε και μέχρι σήμερα, το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας (ΕΒΧ) έχει την ευθύνη του μαθήματος Βιοχημείας, το οποίο διδάσκεται στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής τους φοιτητές της ΣΣΑΣ και στους φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής.

Χώρος

Το ΕΒΧ στεγάζεται στο 3ο όροφο των κτιρίων της Ιατρικής σε ένα χώρο 800 τμ και στον 4ο όροφο σε χώρο 100 τμ. Ο χώρος του 3ου ορόφου περιλαμβάνει γραφείο Διεύθυνσης, γραφείο Γραμματείας, 4 γραφεία ΔΕΠ και 4 μεγάλα εργαστήρια/γραφεία εξοπλισμένα με τα απαραίτητα επιστημονικά όργανα που απαιτούνται για τις ερευνητικές δραστηριότητες των μελών ΔΕΠ, βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους. Στον 4ο όροφο στεγάζονται δύο εξοπλισμένα εργαστήρια/γραφεία μελών ΔΕΠ και ένα γραφείο. Επίσης το ΕΒΧ διαθέτει στο ισόγειο των κτιρίων Ιατρικής, 2 αίθουσες εξοπλισμένες με πάγκους εργασίας και όργανα για τις εργαστηριακές ασκήσεις των φοιτητών χωρητικότητας 20 και 32 ατόμων και 1 μικρή αίθουσα φροντιστηρίων (20 ατόμων).
Στο ΕΒΧ υπάρχει υπολογιστική νησίδα όπου διεξάγονται μαθήματα βιοπληροφορικής.

Σκοπός

Το Εργαστήριο έχει σκοπό: την άριστη εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο γνωστικό πεδίο της Βιοχημείας (Εισαγωγή στη Βιοχημεία, Βιοχημεία Ι, Βιοχημεία ΙΙ) και τη σύνδεσή του με κλινικά παραδείγματα νοσημάτων (Κλινική Βιοχημεία), τη διδασκαλία των επιλεγόμενων μαθημάτων (Βιοπληροφορική και εφαρμογές στην Ιατρική, οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες στην παθοφυσιολογία των συστηματικών νοσημάτων και Βιοχημεία και Φυσιολογία της Άσκησης) στους φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής, την πρακτική άσκηση των φοιτητών σχετικά με τις βασικές βιοχημικές τεχνικές και την εργαστηριακή προσέγγιση εφαρμοσμένης Βιοχημείας-Κλινικής Βιοχημείας, την ανάπτυξη προγραμμάτων και τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας υψηλού επιπέδου σε θέματα βιοχημείας, μοριακής βιολογίας και βιοπληροφορικής καθώς και στη κλινικοεργαστηριακή έρευνα σε συνεργασία με κλινικές, την εισαγωγή των φοιτητών σε ερευνητικά προβλήματα/πρωτόκολλα, στα πλαίσια των φοιτητικών συνεδρίων, την κάλυψη σε μεταπτυχιακό επίπεδο της επιμόρφωσης μεταπτυχιακών φοιτητών της Ιατρικής και συναφών επιστημών, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, την εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον νόμο και τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και τη συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων με άλλα ακαδημαϊκά ή ερευνητικά ιδρύματα ή νοσοκομεία της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Προπτυχιακά μαθήματα

Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Μεταπτυχιακά μαθήματα

Ενδεικτικά ερευνητικά προγράμματα

  • Υποτροφία Μεταδιδακτορικής έρευνας Ι.Κ.Υ. – Δρ. Αικατερίνη Φράγκου
    • Διερεύνηση του ρυθμιστικού ρόλου των ισομορφών Δ133p53 στην ογκογένεση
  • Υποτροφία Μεταδιδακτορικής έρευνας Ι.Κ.Υ. – Δρ. Γεωργία Ορφανουδάκη
    • Μέθοδοι ανάλυσης δικτύων και σηματοδοτικών μονοπατιών με στόχο την επαναστόχευση φαρμάκων για τη θεραπεία του αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος (ALCL)
  • Υποτροφία Μεταδιδακτορικής έρευνας Ι.Κ.Υ. – Δρ. Κωνσταντίνα Ψαθά
    • Συγκριτική μελέτη της επίδρασης της Ν3α-επαγώμενης ενεργοποίησης της TP53 στο φωσφοπρωτεΐνωμα λεμφωματικών μοντέλων
  • H2020-MSCA-RISE-2020
    • Proof of Concept for a Platform for the Fast and General Elucidation of the Interaction Between Proteins and RNA

Κύριος εργαστηριακός εξοπλισμός

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας βρίσκεται στους χώρους των εργαστηρίων στον 3ο και 4ο όροφο του ΕΒΧ. Ο εξοπλισμός που αφορά στις ερευνητικές ανάγκες στο πεδίο της Βιοχημείας-Μοριακής Βιολογίας, περιλαμβάνει: συσκευές PCR, συσκευές Real–timePCR (για αντιδράσεις PCR σε πραγματικό χρόνο), αυτόματο αναλυτή ανεύρεσης της αλληλουχίας των βάσεων του DNA, συσκευές ηλεκτροφόρησης κάθε χρήσης (πηκτές αγαρόζης, ακρυλαμιδίου, ρυθμιζόμενης θερμοκρασίας για SSCP), πηγές ηλεκτροφόρησης, συσκευή ηλεκτροφόρησης παλλόμενου πεδίου (pulsed field electrophoresis), σύστημα φωτογράφησης και ανάλυσης εικόνων, συσκευή μεταφοράς DNA, κλίβανο υβριδισμού, συσκευή μεταφοράς νουκλεϊκών οξέων με εφαρμογή κενoύ, UV crosslinker, φωτόμετρο για μέτρηση νουκλεϊκών οξέων, φωτόμετρα UV με δυνατότητα σάρωσης, συσκευή thermoblock, επιτραπέζιες φυγοκέντρους eppendorf (απλή και ψυχόμενη), θάλαμοι κάθετης νηματικής ροής, υπερφυγόκεντροι και ψυχόμενες φυγόκεντροι, αποστειρωτικός κλίβανος, συσκευή καθαρού νερού, παγομηχανή, καταψύκτες (-20οC και -80οC). Επίσης, το Εργαστήριο διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη μελέτη και ανάλυση πρωτεϊνών: συσκευές απλής ηλεκτροφόρησης, συσκευή ηλεκτροφόρηση δύο διαστάσεων, συσκευή μεταφοράς πρωτεϊνών, σύστημα φωτογράφησης και ποσοτικής ανάλυσης πρωτεϊνών, συσκευή ELISA, αυτόματο πλυστικό σύστημα ELISA, αυτόματος αναλυτής ELISA, κλασματοσυλλέκτες, εξοπλισμός για μετρήσεις οξείδωσης πρωτεϊνών/λιπιδίων – οξειδωτικού στρες: συσκευή HPLC με αντίστοιχες στήλες για ανάλυση, καθαρισμό, απομόνωση και ποσοτικοποίηση ουσιών και φαρμάκων. Ψυκτικός Θάλαμος 4οC (υπό κατασκευή), θάλαμοι πλήρως εξοπλισμένοι για καλλιέργειες ευκαρυωτικών κυττάρων (θάλαμος νηματικής ροής, κλινική φυγόκεντρος, ψυγείο, αντλία, μικροσκόπιο κλπ). Στον εξοπλισμό του Εργαστηρίου συμπεριλαμβάνεται και ο εξοπλισμός που αφορά στις εργαστηριακές ασκήσεις των φοιτητών, αίθουσα Α και Β (ισόγειο): φωτόμετρα UV/Vis, συσκευές ηλεκτροφόρησης πρωτεϊνών, επωαστικός κλίβανος, φυγόκεντροι, υδατόλουτρα, κλασματοσυλλέκτης, στήλες χρωματογραφίας κ.α. Αίθουσα υπολογιστών (για εκπαίδευση 22 ατόμων).